Fogyókúra szívbetegeknek
Tartalom
Szívbetegségek és diéta Szerző: WEBBeteg A szív- és érrendszeri megbetegedések a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség, magasvérnyomás a népesség nagy részét érinthetik, ezért a megelőzésnek nagy jelentősége van.
A bőség zavara
A szív- és érrendszerei megbetegedések gyakran a magasvérnyomás betegség szövődményeként alakulnak ki, ezért már kialakult hypertonia esetén nagyon fontos a megfelelő gyógyszer szedése mellett az étrend átalakítása is. Hirdetés Ha már kialakult a baj, a további állapotromlás megakadályozása is rendkívül fontos.
Fogyókúra szívbetegeknek mai állása szerint naponta átlagosan négy alkalommal javasolt zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanunk, valamint kétszer-háromszor sovány tejterméket.
- Szívbeteg diéta :: Betegségek diétái - InforMed Orvosi és Életmód portál ::
- Nagy odafigyelést igényel szívbetegként a fogyókúra – Fogyókúra segítség neked a fogyáshoz!
Az étrendben fontos szerepet játszanak a különféle magvak, a teljes kiőrlésű gabonából készül pékáru, a hüvelyes növények, a hal és a baromfi. Kerülni kell a zsíros húsok, húskészítmények, feldolgozott ételek, konzervek fogyasztását, illetve a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, nagy cukortartalmú üdítő italokat. Miért olyan halálos a szívbetegség?
Ennek egyik oka, hogy sokan késlekednek orvoshoz fordulni, ha a tüneteket észlelik. Noha hirtelen szorító mellkasi fájdalomnál mindenki hívja a mentőket, a szívtünetek nem mindig erősek és nyilvánvalóak, és nemenként, egyénenként változnak. A szükséges energiabevitel nagysága függ a nemtől, az életkortól, a testsúlytól és a fizikai aktivitástól, ezért ezt egyénre szabottan kell megállapítani. Az ételek kíméletes, zsírszegény elkészítése segítheti a megfelelő tápanyagbevitelt.
Az életkorhoz igazított mennyiségű D-vitamin bevitel is csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát. Mit kerüljünk?
A szívbetegek csak óvatosan fogyókúrázzanak
Zsíros tejtermékek, húsételek, belsőségek, zsírbevitel fogyókúra mennyiségű tojás fogyasztásának kerülése javasolt. A sertés- és marhahús helyett lehetőség szerint hetente többször fogyasszunk halat. Kis mennyiségű olívaolaj használata segíthet a megfelelő koleszterinszint elérésében.
Az ételek elkészítésének módját gondosan kell megválasztani: panírozás helyett párolás vagy grillezés javasolt. A grillezés alkalmazásával felesleges zsiradék fogyasztása csökkenthető. A zöldségek puhára főzésével a rostanyagok már kevésbé lesznek hatékonyak, a rövidebb párolás, grillezés során a finoman ropogós falatok az étkezés élményét gazdagítják, a vitaminokból több marad a rövidebb hőhatás következtében.
Törekedjünk a gazdag színválasztékra ez nem csak vizuális élményt jelent, hanem a különféle színek különféle hasznos anyagokat kódolnak számunkra. Fogyókúra szívbetegeknek öntetek esetén joghurtos fűszeres öntetet részesítsünk előnyben majonéz és zsíros tejföl, tejszín helyett.
Mi az a jojó-effektus?
A sófogyasztás - mennyit lehet? A nátrium-klorid konyhasó fontos élettani szerepet játszik szervezetünkben, de csak kis mennyiségre van szükség. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a vizelet magasabb nátriumtartalma ez függ a konyhasóbeviteltől és az agyi keringési zavar, valamint a szívinfarktus között összefüggés igazolható. Az életkor előrehaladtával a sófogyasztás jelentősége tovább nő.
Napi 6 gramm alatti konyhasó fogyasztás javasolt a fentiek alapján. Enyhe, kezdeti vérnyomás emelkedésnél a sófogyasztás csökkentésével még esetleg normál tartományba kerülhet a vérnyomás gyógyszer nélkül is, illetve már gyógyszeres kezelés esetén a korábbi gyógyszeradag csökkenthetővé válhat.
Fogyókúra szív- és cukorbetegség esetén
Ezt mindenképpen meg kell beszélni fogyókúra szívbetegeknek kezelőorvossal. A tálalást követően az utólagos sózás nem javasolt.
Az ízlelőbimbók számára a sós falat erőteljes ingert jelent, az enyhébben észlelhető, de gazdagabb ízélmények így elkerülik a figyelmet. Néhány héttel a sófogyasztás csökkentése után különleges új kulináris élmények várnak ránk; a zöldségek, zöld fűszerek érzékeinkre gyakorolt hatása kellemes meglepetést fog okozni.
FOGYÓKÚRA - Az 5 leggyakoribb hiba
A hosszabb, jobb élet titka Kialakult betegség esetén az életmód átalakítása rendkívül fontos. Ki kell alakítani a megfelelő étkezési szokásokat: nagy jelentősége van a szervezet igényeinek minél jobban megfelelő tápanyagbevitelnek, így a betegségek progressziója lassulhat, regenerálódás is várható - további állapotromlás megelőzhető.
Emellett rendszeres fizikai aktivitás, és az orvosi utasítások betartása szükséges még, így új lehetőséget kap a szív — és érrendszeri beteg egy hosszabb, teljesebb életre.